Dieta dla seniora w chorobie Parkinsona – jak powinna wyglądać?

Osoby starsze szczególnie te chorujące na Parkinsona wymagają specjalnej, zbilansowanej diety, dostosowanej do indywidualnych potrzeb. Szczególnie ważne jest dostarczanie odpowiednich ilości witamin i innych składników pokarmowych, a także regularne spożywanie posiłków.

Zasady zbilansowanego odżywiania się osób starszych

Odpowiednie żywienie jest kluczowe w utrzymaniu dobrego samopoczucia i zdrowia – zwłaszcza u osób starszych. W jaki sposób zadbać o zbilansowaną dietę dla seniora? Przede wszystkim pamiętajmy, aby posiłki były spożywane regularnie, od 4 do 5 razy dziennie. Porcje powinny być stosunkowo małe, aby nie obciążać układu pokarmowego. Niezwykle ważne jest wykorzystywanie świeżych, wysokiej jakości produktów (w miarę możliwości nieprzetworzonych). Kluczowe jest także picie dużych ilości wody i innych płynów, aby zadbać o prawidłowy poziom nawodnienia organizmu.

Poszczególne posiłki powinny zawierać potrzebne składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały, błonnik, tłuszcze i węglowodany. Optymalna dieta składa się więc z dużych ilości warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych (takich jak pieczywo czy makaron), nabiału oraz produktów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe – ryb, oliwy z oliwek, drobiu czy tłuszczów roślinnych. Niewskazane natomiast jest stosowanie ostrych przypraw i soli, która podwyższa ciśnienie i może prowadzić do problemów z krążeniem. Osoby starsze powinny także ograniczać tłuste mięsa i wędliny, prowadzące do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi.  

Dieta dla seniorów – rodzaje

Istnieje kilka rodzajów specjalistycznych diet dla osób starszych, których stosowanie wynika ze stanu zdrowia seniora i jego specyficznych potrzeb. Pamiętajmy jednak, że nie powinno się wprowadzać tego typu sposobów odżywiania bez konsultacji z lekarzem bądź dietetykiem, gdyż może to nieść ze sobą negatywne konsekwencje. Do specjalistycznych diet dla osób starszych należą:

  • Dieta dla cukrzyków,
  • Dieta lekkostrawna,
  • Dieta bezglutenowa,
  • Dieta niskotłuszczowa.
Przeczytaj również:  Jak przewozić leki w samolocie?- podstawowe informacje

Pierwszy typ diety ogranicza spożywanie cukrów prostych, a więc wszelkiego rodzaju słodyczy i napojów gazowanych, a także owoców. Posiłki powinny zawierać duże ilości błonnika, a przy tym posiadać niski indeks glikemiczny. Natomiast w przypadku diety lekkostrawnej należy unikać żywności obciążającej żołądek i jelita – a więc pikantnych przypraw czy produktów bogatych w tłuszcze. Dieta bezglutenowa oraz niskotłuszczowa również polegają na eliminowaniu określonych artykułów spożywczych – w pierwszym przypadku są to zboża i inne produkty zawierające gluten, natomiast w drugim – tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.

Dieta dla osób starszych – przykładowe posiłki

Planując posiłki dla seniora, warto wziąć pod uwagę nie tylko preferencje żywieniowe czy choroby przewlekłe – takie jak cukrzyca czy miażdżyca – ale również zapotrzebowanie energetyczne oraz ewentualne problemy z gryzieniem bądź przeżuwaniem pokarmu. Najlepiej przygotowywać 5 niewielkich posiłków, spożywanych co 3-4 godziny, o łącznej wartości kalorycznej od 1500 do 2000 kcal na dobę – w zależności od płci, masy ciała i indywidualnych potrzeb. Poniżej przedstawiamy przykładowe posiłki na cały dzień jedzenia dla osoby starszej:

  • Śniadanie – kromka chleba pełnoziarnistego z szynką z indyka i pomidorem, kefir do picia.
  • Drugie śniadanie – owsianka z płatków owsianych, z truskawkami lub innymi owocami sezonowymi. Jako bazę możemy wykorzystać mleko migdałowe lub owsiane.
  • Obiad – cielęcina z kaszą jaglaną. Jak przyrządzić cielęcinę, żeby była miękka i możliwa do zjedzenia przez osobę starszą? Możemy powoli gotować ją na małym ogniu bądź też upiec w marynacie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Taką potrawę najlepiej podawać z pieczonymi lub gotowanymi warzywami oraz sokiem ze świeżo wyciśniętych owoców.
  • Podwieczorek – Koktajl na bazie jogurtu naturalnego z bananem, jabłkiem, mango lub truskawkami.
  • Kolacja – dwie kanapki z pieczywa razowego z pastą jajeczną i szczypiorkiem.

Dodaj komentarz