Choroba Parkinsona to dolegliwość, która w znacznym stopniu utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jej główną przyczyną jest niedobór dopaminy produkowanej przez komórki w mózgu. Istnieje wiele naturalnych sposobów wspomagających leczenie tej choroby, w artykule przedstawiamy skuteczne zioła na parkinsona.
Naturalne leczenie Parkinsona – moc ziół
Omawiana dolegliwość charakteryzuje się bardzo negatywnym wpływem na jakość życia chorego. Jej najbardziej charakterystycznymi objawami są: drżenie i sztywność kończyn, kłopoty z pamięcią oraz stany lękowe i depresyjne. Na szczęście istnieją skuteczne zioła na Parkinsona wspomagające leczenie tej choroby poprzez zwiększanie produkcji dopaminy lub redukowanie widocznych skutków tej dolegliwości. Należy pamiętać, że tego typu naturalne wspomagacze są skuteczne tylko w połączeniu z odpowiednia kuracją farmakologiczną, dietą oraz niezbędną w walce z tą chorobą aktywnością fizyczną.
Świerzbiec właściwy
Omawiając skuteczne zioła na Parkinsona należy zacząć od świerzbca właściwego. Jest to roślina lecznica występująca na obszarach Azji Wschodniej wykorzystywana w medycynie naturalnej od pokoleń. Zioło to zawiera składnik o nazwie L-DOPA, będący aminokwasem wspomagającym produkcję dopaminy przez komórki mózgowe. Omawiana roślina pobudza organizm do działania, podnosi poziom testosteronu i poprawia samopoczucie. Naturalne leczenie parkinsona przy pomocy świerzbca to sposób znany od blisko 5000 lat. W dzisiejszych czasach pozytywny wpływ tej rośliny został udowodniony naukowo i nierzadko wchodzi ona w skład środków farmakologicznych, stosowanych w walce z omawianą dolegliwością. Stosuje się ją na większą skalę od lat 60tych XX wieku, kiedy to naukowcy potwierdzili, że substancje aktywne zawarte w świerzbcu właściwym stymulują komórki do produkcji dopaminy. Wtedy to stworzyli preparat o nazwie HP200 stosowany do badań klinicznych chorych na Parkinsona.
Kurkuma
Naturalne leczenie Parkinsona może być łączone ze zwiększonym zastosowaniem ulubionych przypraw. Jedną z nich jest kurkuma, która zawiera w swoim składzie aktywny składnik zwany kurkuminą. Przyśpiesza on tempo fałdowania (zwijania się) białek oraz zapobiega ich połączeniom. Sprawia to, że kurkuma minimalizuje ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona oraz skutecznie redukuje jej objawy. Po za tym omawiana przyprawa wspomaga produkcje nowych komórek w mózgu oraz pomaga zwalczać stany zapalne. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i wpływa pozytywnie na samopoczucie, przy okazji świetnie smakując.
Zielona herbata
Wymieniając skuteczne zioła na Parkinsona nie sposób nie wspomnieć o znanej i lubianej zielonej herbacie. Ten popularny na cały świecie napój zawiera w swoim składzie związki zwane polifenolami, które chronią neurony dopaminowe, a co za tym idzie redukują ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona. Systematyczne spożycie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko obumierania komórek mózgowych o około 50 %. Ten smaczny napój zwiększa cyrkulacje krwi w całym ciele, neutralizuje groźne dla organizmu wolne rodniki, poprawia samopoczucie i skutecznie wspomaga proces odchudzania.
Więcej informacji, o zielonej herbacie tutaj: https://kawaczyherbata.pl/zielona-herbata
Miłorząb japoński
Ta popularna w kosmetyce roślina, znajduje wiele innych zastosowań leczniczych. Miłorząb wykazuje właściwości przeciwutleniające, hamuje aktywność enzymów odpowiadających za rozkład komórek odpowiedzialnych za produkcje dopaminy. Ponadto ta popularna w Azji roślina poprawia pamięć i koncentrację, zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną organizmu. Miłorząb japoński to doskonały sposób na naturalne leczenie Parkinsona, Alzheimera, astmy oraz chorób wieńcowych.
Bacopa
Bacopa zwana również jak Brahmi to mniej znany, ale nie mniej skuteczny sposób na naturalne leczenie Parkinsona. Ta egzotyczna roślina chroni komórki mózgu oraz poprawia krążenie krwi wewnątrz tego organu. Brahmi wzmacnia pamięć i skutecznie zwalcza przykre objawy towarzyszące chorobie Parkinsona. Bacopa wykazuje też właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, wpływa pozytywnie na stan skóry głowy i poprawia działanie białek.