Dieta w chorobie Parkinsona i zalecenia żywieniowe

W specyficznej patogenezie choroby Parkinsona, istnieją pewne aspekty, które negatywnie wpływają na funkcje trawienne organizmu. Pacjenci z tą chorobą często odczuwają zmniejszenie smaku, węchu, apetytu i obniżenie nastroju. Dokuczają im mdłości, zaparcia i utrata wagi.

Na co zwrócić uwagę stosując dietę w chorobie Parkinsona?

Codzienna dieta w chorobie Parkinsona powinna być oparta na zbożach i produktach zbożowych, dużej ilości owoców i warzyw, pokarmach bogatych w wapń oraz niewielkiej ilości pokarmów wysokobiałkowych. Pokarmy białkowe i tłuste utrudniają przedostanie się naturalnych aminokwasów do krwiobiegu, ponieważ długo zalegają w żołądku w procesie trawienia. 

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne człowieka wynosi 25-30 kcal na 1 kg masy ciała. Przy obliczaniu kalorii u pacjentów z chorobą Parkinsona należy pamiętać, że gwałtowne ruchy w postaci drżenia, a także objawy spastyczne pochłaniają mniej więcej tyle samo kalorii, co umiarkowana aktywność fizyczna. Stosunek węglowodanów do białek powinien wynosić co najmniej 4-5 : 1. Zalecana dzienna dawka białka wynosi średnio 0,8 g na 1 kg masy ciała.

Jeśli cierpisz na chorobę Parkinsona, nie wolno Ci:

  • Spożywać dużo soli (zaleca się 6 gramów dziennie; potrawy powinny być solone pod koniec gotowania).
  • Fast foody, słodycze (zbyt duża ilość węglowodanów jest niebezpieczna dla zdrowia), przekąski (dużo barwników)
  • Alkohol, napoje słodzone

Ważne jest, aby pamiętać, że:

  • Jedzenie powinno odbywać się 5-6 razy dziennie, z przekąskami pomiędzy 3 głównymi posiłkami.
  • Należy spożywać pokarmy lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
  • Pij dużo płynów – 6-8 szklanek dziennie.
  • Zaleca się spożywanie posiłków w małych porcjach.
  • Nie ma potrzeby się spieszyć podczas jedzenia.
  • Dobrze jest wypić trochę wody po przełknięciu.
  • Pacjent musi skoncentrować się na ruchach języka.
  • Siedzieć przy stole w pozycji wyprostowanej i pochylać głowę lekko do przodu podczas przełykania
  • W odchudzaniu warto prowadzić dzienniczek żywieniowy – notować ilość i rodzaj spożywanych w ciągu dnia pokarmów.
Przeczytaj również:  Marihuana a Parkinson

Najlepsza dieta w chorobie parkinsona

  • owoce, warzywa, zioła, ziemniaki, orzechy, różne nasiona. Rośliny strączkowe – zalecane we wczesnych stadiach choroby, ograniczone przy przyjmowaniu leków. 
  • Masło – bogate w tłuszcze zwierzęce, zaleca się zastąpić je olejami roślinnymi – słonecznikowy, oliwa z oliwek – do zaprawiania sałatek i smażenia.
  • Czerwone mięso – zawiera dużą ilość żelaza, które w normalnych warunkach jest bezpieczne i niezbędne. Ale we wczesnych stadiach choroby Parkinsona nadmiar żelaza ma toksyczny wpływ na neurony, przyspieszając rozwój choroby. Zalecane jest białe mięso (indyk, królik, kurczak).
  • Ryby (rzeczne i morskie) oraz owoce morza (krewetki, homary, kraby są ograniczone ze względu na wysoką zawartość w nich selenu).
  • Jajka są jednym z najcenniejszych źródeł białka, zawierają jednak lecytynę, która konkuruje z dopaminą o receptory w mózgu, zaburzając terapię zastępczą
  • Chleb – czarny, otrębowy, pełnoziarnisty, ale nie biały. Pszenica – zawiera dużą ilość białka i żelaza, dlatego jest niepożądana w diecie, podobnie jak w czerwonym mięsie.
  • Produkty mleczne fermentowane, mleko – zawiera tłuszcze zwierzęce, zaleca się ok. 150 ml dziennie (niskotłuszczowe).
  • Ser – w małych ilościach – zawiera dużą ilość laktozy. Istnieją badania łączące wysokie spożycie cukru mlecznego z ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona.

Choroba Parkinsona, dieta

Nie ma specjalnej diety na chorobę Parkinsona. Jednak rola dobrego odżywiania w tej chorobie jest bardzo ważna. Dieta powinna być urozmaicona i bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12, kwas foliowy), które biorą udział w regulacji metabolizmu w tkance nerwowej, w tym w zwiększeniu poziomu dopaminy.

Większość badaczy zaleca stosowanie diety śródziemnomorskiej w chorobie Parkinsona, która uwzględnia nawyki żywieniowe i tradycje mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Jest również uważany za środek zapobiegający chorobom układu krążenia, chorobom mózgu i cukrzycy.

Warto także zastanowić się nad dietą ketogeniczną chorując na Parkinsona. Badania wskazują, że po 8-tygodniowej diecie ketogenicznej pacjenci z tą chorobą wykazali znaczną poprawę w umiejętnościach motorycznych i bezruchowych.

Przeczytaj również:  Parkinson w młodym wieku

Więcej o diecie ketogenicznej w serwisie: https://ketomierz.pl/

Dodaj komentarz