Zalety picia octu jabłkowego

zalety picia octu jabłkowego

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji octowej i jest jednym z powszechniejszych produktów spożywczych w wielu polskich domach. Niewielu ludzi zdaje sobie jednak sprawę z właściwości tego wspaniałego produktu. Poza doskonałym smakiem, który nadaje potrawom charakterystycznego aromatu, jest również specyfikiem o bardzo wielu zdrowotnych właściwościach. Regularne spożywanie octu jabłkowego może bardzo korzystnie wpłynąć na ludzki organizm i właśnie dlatego warto uwzględnić ten produkt w swojej codziennej diecie. 

Jaki ocet jabłkowy jest najlepszy? 

Przede wszystkim warto pamiętać, by ocet jabłkowy był produktem pochodzącym z naturalnej fermentacji. To bardzo ważny aspekt, ponieważ tylko naturalne fermentacja gwarantuje nieco niższą kwasowość produktu przy jednoczesnej wyższej aktywności biologicznej. Kolejnym kryterium, które musi spełnić dobry ocet jabłkowy jest brak pasteryzacji oraz filtrowania. Niepasteryzowany i niefiltrowany ocet to produkt o znacznie większej ilości wartości odżywczych. Przed zakupem warto również upewnić się, czy ocet został zrobiony z całych jabłek, a nie z soku czy wątpliwej jakości odpadów, a następnie sprawdzić, czy jest wolny od wszelkiego rodzaju konserwantów oraz sztucznych dodatków. Jeżeli ocet spełnia wszystkie kryteria, to wówczas mamy do czynienia z produktem z najwyższej półki, po który warto sięgać każdego dnia. Jakie korzyści płyną ze spożywania octu jabłkowego? 

Właściwości octu jabłkowego 

Ocet jabłkowy to produkt o wielu właściwościach. Przywraca właściwy poziom pH w żołądku i jednocześnie korzystnie wpływa na trawienie, przyspieszając przemianę materii. Właśnie dlatego bardzo często pojawia się w dietach redukcyjnych w formie dodatku. Nie jest specyfikiem na odchudzanie, ale jako świetnie sprawdza się jako suplement diety wspomagający pozbywanie się zbędnych kilogramów. Regularne spożywanie octu jabłkowego to również metoda na obniżanie poziomu cukru we krwi, czego dowiedli amerykańscy naukowcy. Ze względu na właściwości odkażające i bakteriobójcze, ocet jabłkowy jest doskonałym wyborem dla osób, które zmagają się z przeziębieniami i różnego rodzaju dokuczliwymi infekcjami. Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i stosowany jest jako środek zapobiegający cukrzycy. Wielu ludzi decyduje się na tak zwaną kurację octem jabłkowym. Polega ona na spożywaniu 2-3 łyżek octu każdego dnia. Zawarte w nim wartości odżywcze pomagają również przywrócić świetną kondycję włosów, dlatego pojawia się także w branży kosmetycznej.

Przeczytaj również:  Czy chory na Parkinsona cierpi przed śmiercią?

Zostaw odpowiedź